Faceți căutări pe acest blog

Muzica

Blues

Prima aparitie a "blues-ului" nu este bine precizata si este cel mai adesea datata intre anii 1870 si 1900, o perioada care a coincis cu emanciparea sclavilor si tranzitia de la sclavism la mici producatori agricoli din sudul Statelor Unite ale Americii.
Etimologic vorbind, "Blues" se refera la o stare de spirit de tristete, depresie sau melancolie. In secolul al XIX-lea, sintagma era folosita ca un eufemism pentru politie si starile de delir ingrozitoare provocate de dependenta psihica generata de abstinenta de la consumul de droguri sau bauturi alcoolice.




Jazz

 

Jazz-ul a aparut la inceputul secolului al XX-lea in statele sudice ale Statelor Unite ale Americii si are ca origine melodiile populatiei afro-americane. Acest gen se caracterizeaza prin tonalitatile de blues si ragtime, dar si influente din muzica europeana. Ulterior, jazz-ul mai cuprinde elemente specifice muzicii latino-americane.

Atat originea, cat si semnificatia initiala a cuvantului "jazz" ridica multe controverse. Una dintre variante sugereaza inrudirea fonetica cu expresia "chasse-beau", care reprezinta o figura de dans din Luisiana. O a doua varianta face trimitere la cuvantul Jezabel, care era numele unei prostituate din New Orleans. Numele acesteia se scrie in ortografie americana "Jazz-Bel". In jargonul populatiei locale, cuvintele “jasm” sau “gism” semnifica atat rapiditate si energie, dar si sensuri erotice.

 



Muzica Ambientala

 

Este un gen muzical, care include elemente din diferite stiluri precum jazz, muzica electronica, rock and roll, "new age", muzica clasica moderna. Aceasta este muzica pasiva, de fundal (background music), dar care presupune o ascultare activa.
Termenul de muzica ambientala a fost introdus de catre Brian Eno la mijlocul anilor 1970 si desemna muzica care invaluie ascultatorul, fara sa-i atraga atentia, care poate fi "ascultata in mod activ sau la fel de bine ignorata, depinzand de alegerea ascultatorului". Acesta este tipul de muzica facuta pentru a induce calmul si spatiul de a gandi.
Muzica ambientala este folosita in show-urile de televiziune si imaginile de miscare pentru meritul de a induce o anumita atmosfera.



Muzica Chillout



Termenul "Chill out" (uneori "chillout") provine de la un slang, care se refera la relaxare. A aparut la mijlocul anilor 1990 si definea stiluri variate de muzica, reprezentand creatii realizate de producatori contemporani in domeniul muzicii electronice. In prezent acest gen de muzica se refera la variantele "slow" ale muzicii house, nu-jazz, o extraordinara varietate de muzica downtempo (cu un tempo scazut considerabil) si muzicii de relaxare ("lounge music"). Genul mai include forme variate ale muzicii trance, muzicii ambientale si a absorbit in totalitate vechiul gen numit " Balearic Beat".
Muzica "Chill Out" este tonica, relaxanta (sau cel putin nu la fel de "intensa" ca alte stiluri de muzica) si se asculta in spatiul intim. A mai fost numita "techno usor" ("soft techno").


Muzica Clasica



Muzica clasica defineste mai multe genuri muzicale diferite, insa inrudite. Fara vreo clasificare anume, semnificatia uzuala a muzicii clasice este muzica clasica europeana. De asemenea, termenul se mai poate referi la muzica clasica a popoarelor din afara Europei, precum: muzica clasica persana, muzica clasica indiana sau muzica clasica chineza.
In principiu, muzica clasica este compusa si interpretata de artisti profesionisti foarte bine instruiti. Muzica clasica este o traditie scrisa, fiind compusa, scrisa si transmisa prin intermediul partiturilor.
Muzica clasica cuprinde urmatoarele genuri: muzica avangardista, muzica de balet, muzica orchestrala, muzica de camera, muzica corala, muzica de concert, muzica de film, muzica de claviatura, muzica de teatru, opera, muzica simfonica si muzica vocala.



Muzica Dance



 Muzica dance este un stil al muzicii foarte accesibile publicului si transmise prin mass-media, care este ascultata in cluburi, discoteci, posturi de radio sau televiziune. Termenul "muzica dance" este folosit pentru formulele comerciale ale muzicii electronice. In orice caz, atat muzica dance cat si cea electronica sunt realizate prin tehnologie electronica, folosindu-se calculatorul sau sintetizatoare, si de prea putine ori presupune mai mult de trei instrumente fizice.

Sound-ul muzicii dance este reprodus digital (electronic) cu un ritm 4/4. Muzica dance atinge de la 120 bpm pana la 200 bpm, in acestea incluzandu-se muzica tehno, trance si house. Uneori muzica dance poate atinge pana la 1000 bpm in genurile de tip speedcore.
In general, publicul tinta al acestui tip de muzica sunt tinerii cu varste intre 13 si 29 de ani.


Muzica Hip-Hop



 Muzica hip-hop, cunoscuta si ca "muzica rap" s-a dezvoltat incepand de la mijlocul anilor 1970 in Statele Unite ale Americii.
Hip-hop-ul are doua componente majore: rapping (MCing) si DJing ( productie si zgariat).
Mcing (emcee, rapping) este perspectiva specifica Hip-Hop-ului, a traditionalului maestru de ceremonii, care devine acronimul pentru "Microphone Controller" (Cel care "controleaza" microfonul”), "Mike Checka", "Music Commentator" ("Comentatorul" Muzicii) si "one who Moves the Crowd" ( Cel care "misca" multimile”).
Djing (disk jockey, DJ's) reprezinta persoana care selecteaza si difuzeaza muzica prelucrata.
Hip-hop-ul nu poate fi separat de b-boying (breakdance) si arta urbana (graffiti), care impreuna cu "Mcing" si "Djing" sunt elementele de baza a culturii hip-hop.
Instrumentele tipice ale hip-hop-ului sunt: platanele, sintetizatoarele, drum machines, sampler-uri si beatboxing-urile umane.
Muzica hip-hop este asociata cu o anumita vestimentatie ("hip-hop fashion"), cu un limbaj caracteristic ("hip-hop slang") si atitudinea si stilul de viata "bling-bling", ceea ce semnifica concentrarea pe simboluri, care arata prosperitatea si statutul reflectate in: bani, bijuterii, masini si imbracaminte.


Muzica House



"Not everyone understands House music; it's a spiritual thing; a body thing; a soul thing". Eddie Amador.

"House-ul" este un gen electronic al muzicii dance, care s-a dezvoltat in cluburile din Chicago (Statele Unite ale Americii) la inceputul anilor 1980, cand Frankie Knuckles mixa piese vechi din stilurile disco si euro synthpop. Noul stil a fost definit de catre Chip E, intitulandu-l "house music", denumire care reprezinta o prescurtare a numelui clubului ("As Heard At The Warehouse”) in care Frankie Knuckles mixa.
Alti specialisti, printre care si Larry Heard considera ca termenul "house" se refera la faptul ca DJ-ii, creeaza muzica in propriile case, folosind instrumente simple ca sintetizatoare sau drum machines.
Genul house se caracterizeaza prin beat-ul 4/4 generat de un drum machine si dispozitive electronice (precum sampler-ul) si un bassline continuu. La acestea se adauga sunete si ritmuri din diverse genuri muzicale precum synthpop, blues sau jazz. House -ul este o muzica cu un tempo ridicat destinata dansului, cu un prag al ritmului cuprins intre 118 BPM si 135 BPM, cu 127 BPM in medie din anul 1996.

Muzica Latino



Muzica latino-americana, denumita de cele mai multe ori "muzica latina" inseamna muzica cantata in multe tari si se prezinta in forme diverse, pornind de la cele simple precum stilul conjuncto din Nordul Mexicului la sofisticata habanera din Cuba, tangoul argentinian din Brazilia, pana la simfoniile compozitorului brazilian Heitor Villa Lobos pana la stilul simplu si ritmic al stilului "andean".
Instrumentul tipic muzicii latino sau muzicii spaniole in general, este conga, care reprezinta o baterie de origine africana la care sunt folosite mainile sau niste betisoare.
Una din cele mai importante origini ale acestui gen de muzica este muzica rurala si simpla din nordul Mexicului sau cabanera sofisticata din Cuba. Un alt aspect esential al muzica latino este faptul ca se canta numai in dialectul latin, respectiv de cele mai multe ori in limba spaniola sau limba limba portugheza (Brazilia).


Muzica Reggae



Pana in anul 1950, muzica jamaicana insemna formatii care cantau slagare britanice sau americane pentru turistii, care le vizitau tara in vacante.
Insa, in urmatorea perioada, inspiratia si creativitatea aveau sa plasmuiasca un nou stil de muzica, care a facut inconjurul lumii. Este vorba despre stilul reggae.
Stilul reggae a rezultat din combinarea a trei elemente definitorii: Patriotism, Comercialitate si Rastafarianism. Desi se simt influentele din R&B si Jazz, nimeni nu poate contesta originalitatea stilului. Muzica reggae este influentata de cea africana, astfel tobele Nyahbinghi sunt la loc de cinste in instrumentatia formatiilor.
Prima forma de reggae este stilul muzical numit "ska". Influentele muzicii europene sau americane nu au fost usor de ignorat, astfel primele piese ale stilului ska au fost de fapt niste remix-uri ale unor hit-uri europene, cu influente ale muzicilor din Caraibe.

Pop



Stilul "Pop" este un gen muzical accesibil publicului larg (spre deosebire de muzica clasica, care era accesibila doar elitelor societatii) si este propagata de mass-media (spre deosbire de muzica folk, care este promovata pe cale orala).
Muzica pop adesea include elemente de rock, hip hop, reggae, dance, R&B, soul, funk si uneori country. Se caracterizeaza prin versuri despre dragoste sau sex, ritmuri dansante, melodii clare, armonii simple si structuri repetitive astfel ca oamenii le retin repede si pot sa le fredoneze oricand. Aceasta insa nu este o caracteristica specifica doar muzicii pop.
Genul pop presupune marketing al maselor si eforturi din partea caselor de discuri pentru atragerea consumatorilor, fapt care face ca acest gen sa fie dispretuit de alti muzicieni. Clipurile si concertele pop sunt intens promovate in mass-media, iar artistii se intrec in show-uri si coregrafii extravagante.
Pe masura ce CD-urile si DVD-urile au devenit ieftine, media varstei consumatorilor acestui gen de muzica a scazut considerabil. La inceputuri, artisti precum Frank Sinatra cantau despre afaceri, sampanie sau cluburi de noapte, versuri destinate investitorilor, oamenilor de afaceri sau straturilor sociale inalte. Pe masura ce discurile s-au ieftinit, adolescentii au putut sa influenteze aceasta piata mai mult, indeosebi in perioada turneelor de promovare a trupei Beatles.


R&B (Rhythm & Blues)



R&B sau RnB (Rhythm and Blues) este un gen muzical, care imbina influentele jazz, gospel si blues si a fost interpretat de catre artistii afro-americani.
S-a dezvoltat in anii 1940 si, in primele manifestari in forma initiala, R&B a fost unul dintre predecesorii rock and roll-ului. Robert Palmer, muzicolog si producator "blues" considera ca "Rhythm & Blues" cuprinde toata gama, care se refera la orice tip de muzica, compusa de catre sau pentru populatia afro – americana.
Termenul a fost inventat in 1947 de catre Jerry Wexler ca un termen de marketing muzical in Statele Unite ale Americii.
Astazi, acest acronim folosit pentru R&B complet se refera la viziune moderna a genului soul si al celui funk, influentate de muzica pop, mai ales incepand din anii 1980 dupa decaderea genului disco.


Reggaeton



Reggaeton (scris cu diacritice in engleza Regueton sau Reggaeton in limba spaniola) este o forma a muzicii dance care s-a bucurat de o mare popularitate in randul tinerilor din America Latina la inceputul anilor 1990. S-a raspandit in America de Nord, Europa, Asia si Australia incepand cu anul 2000. Reggaetonul combina influentele din Jamaica ale muzicii reggae si dancehall, precum bomba, plena si hip-hop. Muzica este combinata cu rapping-ul in limba spaniola. Stilul reggaeton este strans asociat cu Puerto Rico si Panama deoarece in aceste locatii stilul a devenit popular. Desi cuprinde influente din dancehall-ul jamaican si hip-hop, reggaeton nu poate fi definit ca o varianta hispanica sau latino a acestor genuri muzicale. Reggaeton-ul are ritmul sau specific, care se numeste "Dem Bow".
Sound-ul este dat de sintetizatoare, instrumente de percutie, chitari electrice si alte instrumente electronice. Ritmurile sunt foarte versatile si pot avea ca baza genuri precum: merengue, bachata, bolero, salsa sau hip-hop. Temele versurilor reggaeton sunt diverse, incepand de la cele referitoare la dans, dragoste, petreceri, viata artistului sau probleme actuale. Versurile reggaeton-ului au mai mult influente hip-hop decat dance-hall. Astfel, la fel ca hip-hop-ul, reggaetonul a fost controversat din cauza versurilor suspectate ca promoveaza exploatarea femeilor, insa sustinatorii au afirmat cu tarie ca aceasta critica nu-si are locul deoarece in majoritatea cantecelor reggaeton au versuri non-violente. O controversa ulterioara a fost provocata de "perreo" un dans cu conotatii sexuale explicite si care este asociat cu muzica reggaeton.

Rock



Rock-ul este caracterizat de o voce proeminenta acompaniata de chitara, tobe si deseori de bass. De asemenea, multe stiluri de rock mai folosesc instrumente precum: orga, pian sau sintetizatoare. Rock-ul se caracterizeaza printr-un sound greu previzibil, fapt care a sustinut dezvoltarea sa in variate subgenuri. La inceput, rock-ul a rezultat din combinatia muzicii country cu bluesul, aparand ca un stil energic, rebel si cuprinzand ritmuri usor de fredonat.

Muzica rock isi are originile in anul 1950, era rock and roll-ului.
Rock and roll (cunoscut ca rock'n'roll) s-a dezvoltat in Statele Unite ale Americii la finele anilor 1940 si a devenit popular zece ani mai tarziu, cand s-a raspandit in intreaga lume. S-a dezvoltat in variate subgenuri a ceea ce in prezent se numeste "rock".


Enjoy!!!